Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_9728

Karibik má novou metropoli gastronomie

Dominikánská republika je zemí nádherných pláží, azurového moře i výborné kuchyně. Nově to potvrzuje titul „Karibská metropole gastronomie,“ kterým se destinace od pondělí tohoto týdne pyšní. Prestižní cenu Dominikánské republice udělila Iberoamerická gastronomická akademie společně s Královskou španělskou akademií gastronomie.

Dominikánská republika se bude na kulinářských festivalech a akcích představovat jako „Gastronomická metropole Karibiku“. Rozšíří tak povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpoří i další rozvoj turistického ruchu, a to především v Santo Domingu, které je svou gastronomickou nabídkou proslulé a kde byl v loňském roce dokončen projekt renovace Koloniální zóny.

Jaké pokrmy ochutnat?

Dominikánská republika nabízí celou řadu kulinářských zážitků. Od čerstvě ulovených ryb a mořských plodů přes tradiční kreolské pokrmy až po ty mezinárodní. Místní kuchyně v sobě mísí španělské, africké i původní indiánské vlivy a často se v ní setkáme s nejrůznějšími druhy koření, např. koriandrem, ají či oreganem, která dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť.

Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Sancocho, hustá polévka z kořenové zeleniny a sedmi druhů masa, banánová kaše Mangú s vejci a osmaženým salámem s cibulkou, nebo La Bandera z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží.

Tropická ovoce jako papája, maracuja, sladké banány, ananas a mango se konzumují buď ve formě čerstvých šťáv, nebo samostatně a používají se i jako ingredience při přípravě dezertů.

Regionální dobroty

Místní speciality můžete ochutnat podle toho, v jaké části ostrova se právě nacházíte. V Santo Domingu najdete spoustu restaurací nabízejících recepty tradiční i mezinárodní kuchyně obohacené o inovativní způsoby úpravy.

V rybářských vesnicích, jako je např. Bayahibe na jihovýchodním pobřeží či Las Terrenas na Samaná, můžete ochutnat čerstvé mořské plody a vynikající ryby, ke kterým patří marlin, mahi-mahi nebo dorado. Specialitou poloostrova Samaná je pak Pescado con Coco, ryba v kokosové omáčce.

V regionu Constanza v pohoří Cordillera Central se pěstuje celer „cepa de apio“, který se používá na přípravu chutné krémové polévky.

V Dominikánské republice se pěstuje rovněž celá řada plodin, z nichž se vyrábějí nejrůznější pochoutky. Patří mezi ně např. kakao, káva, zázvor a cukrová třtina. Pokud se vydáte na výlet po ostrově, můžete absolvovat prohlídku některé z manufaktur, kde vám předvedou celý proces sklizně, tradiční techniky zpracování i výrobu finálního produktu. Např. v Las Galeras na poloostrově Samaná je možné navštívit naučné centrum, ve kterém se pěstuje organický zázvor. Ve městě San Francisco de Macoris se můžete vydat po stopách kakaa a v Muzeu čokolády v Punta Caně si v rámci exkurze dokonce budete moci připravit vlastní čokoládu.

Video

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

 

 

Generální partneři portálu:

 

Partneři portálu:

     

 

Další portály mediální skupiny HMG:

        

     CELEBRITYHOUSE.cz

 

TOPlist